Forta-marimea fizica principala

În fizică, o forță este o mărime derivată care determină un obiect cu masă să își modifice viteza.[1] Forța este o mărime vectorială ce are atât modul (valoare scalară sau intensitate) cât și direcție. A doua lege a lui Newton afirmă că un obiect cu masă constantă va fi accelerat proporțional cu forța rezultantă ce acționează asupra sa și invers proporțional cu masa sa. Echivalent, forța rezultantă ce acționează asupra unui obiect este egală cu viteza cu care i se modifică impulsul. Cu alte cuvinte, forța rezultantă ce acționează la un moment dat asupra unui corp este derivata temporală a impulsului[2].

                                                     Forta ca marime vectoriala
Vectorul este un segment de dreapta orientat cara are aceeasi dirctie si acelasi sens cu forta.Ca origine putem spune ca este punctul de aplicatie al fortei.Iar sensul fortei este indicat de sageata.
1 Compunerea fortelor concurente
Rezultanta a doua sau a mai multor forte care actioneaza SIMULTAN asupra aceluiasi corp  este forta care produce acelasi efect.Efectul depinde de marimea si orientarea ficarei  forte componente.Modulul fortei rezultante depinde de masura unghiului  dintre componente si modulele acestora,
Modulul rezultantei a doua forte concurente se calculeaza prin REGULA PARALELOGRAMULUI,reprezentand fortele componente la scara,si prin folosirea unor relatii matematice:
F=F1+F2 daca si numai daca unghiul este de 0 grade.
F=F1-F2 daca si numai daca unghiul este de 180 grade
F=radical din F1 +F2 ,ambele la patrat daca si numai daca unghiul este de 90 de grade.
Ultima relatie s-a dedus cu Teorema lui Pitagora.
Tipuri de forte:-forta de greutate sau Greutatea care se calculeaza prin formulaG=mg ,adica masa ori acceleratia gravitationala(acceleratia gravitationala fiind 10N/kg sau 9.8 N/kg)
-forta elastica fiind forta care se opune deformarii si are formula de:Fe=kl adica forta elastica este egala cu k=constanta elastica resortului ori l adica alungirea resortului.
-forta de frecare este forta care apare la suprafata de contact a doua corpuri si se opune alunecarii corpurilor.Se calculeaza cu relatia:Ff=miu ori N unde miu este coeficient de frecare iar N este apasarea normala egala cu greutatea:N=G
Se mai poate deduce ca miu=Ff/N